Dzień Dyni
W ramach wydarzenia zapoznały się z właściwościami zdrowotnymi i różnorodnością dyń. Dzieci podziwiały zewnętrzną urodę tego zdrowego warzywa i poznały jej bogate wnętrze; dobrze bawili się przy oddzielaniu pestek od miąższu warzywa. Wychowankowie przedszkola dowiedzieli się jak różnorodne i smaczne są potrawy i ciasta wykonane z dyni, a potem, razem z panią Tosią, upiekły ciasto dyniowe. Z zachwytem i wielkim zainteresowaniem oraz zaangażowaniem podjęli się zajęć kulinarnych. Zapoznali się ze składnikami oraz sposobem przygotowania ciasta i pod czujnym okiem pani Tosi wykonywali kolejne etapy przygotowania i wypieku słodkości.
Takie zajęcia, wprowadzające dzieci w świat sztuki kulinarnej, pozwalają zdobywać nowe doświadczenia za pomocą zmysłu smaku, zapachu, dotyku – informuje opiekunka grupy. Zapachu ciasta dyniowego unoszącego się w całym przedszkolu nie dało się opisać. Na zakończenie zajęć, tradycyjnie już, odbył się poczęstunek i degustacja ciasta. Tego dnia było wyjątkowo, a przede wszystkim pracowicie i smacznie.
Antonina Wsół