z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00 SPRAWY ZWIĄZANE Z EWIDENCJĄ LUDNOŚCI ORAZ Z DOWODAMI OSOBISTYMI ZAŁATWIANE SĄ W GODZINACH: PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA – OD 7:30 DO 15:00 CZWARTEK – OD 10:00 DO 17:30 PIĄTEK – OD 7:00 DO 14:30
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Oceniono zagórzańskie smaki

16/12/2024, dodał: Magda Polańska czytano: 252 razy
Jednym, bardzo istotnym, elementem Zagórzańskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego, który odbył się 15 grudnia b.r. na Placu Targowym w Mszanie Dolnej, był III Konkurs Potraw Wigilijnych „Zagórzańskie smaki” zorganizowany przez Stowarzyszenie Miłośników Kultury Góralskiej Pod Cyrlom z Olszówki.

Jego celem było wyłonienie najlepszych, tradycyjnych zagórzańskich potraw wigilijnych oraz przypomnienie aranżacji stołu wigilijnego u Zagórzan.

Wzięło w nim udział 5 grup:

- Śwarne Babki z KGW Łętowe serwowały  gołąbki z kaszą i grzybami

- Siostry od Juhasia – żurek kiszony na zakwasie

- Rysiowie  - groch z kapustą

- Rodzina Woźniaków, reprezentująca Pasiekę u Piotra Woźniaka z Koniny, częstowała zupą grzybową na kwaśnicy z ziemniakami

- Małżeństwo Biłków do konkursu zgłosiło tradycyjną zupę grzybową z kluskami kładzionymi i domową kwaśną śmietaną.

Potrawy konkursowe pod względem tradycji, smaku i estetyki prezentowanej potrawy, sposobu prezentacji, wyglądu stołu, propozycji podania, pracochłonności dania i związku z kulturą Zagórzan  oceniała Komisja konkursowa w składzie:

- dr Katarzyna Ceklarz (dr nauk humanistycznych w zakresie  etnologii i antropologii kulturowej, socjolog; w wykładowca Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Targu, kierunek turystyka i rekreacja, przewodnik beskidzki i tatrzański, wiceprzewodnicząca Kapituły Znaku Promocyjnego Zagórzańskie Dziedziny) – Przewodnicząca Komisji;

- Wojciech Winkel (mgr inż. technologii żywności, Członek Rady Konsultacyjnej na wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Specjalista ds. jakości produktu, wieloletni dyrektor Wawel S.A.);

- Paweł Kołodziej (zawodowy kucharz, właściciel pizzerii Szapo ba oraz Restauracji Dziki Smardz w Kasince Małej, uczestnik telewizyjnych programów kulinarnych z Mikołajem Rejem).

W pokonkursowym protokole jurorzy zamieścili uzasadnienie swojej decyzji:

„Kierując się powyższymi kryteriami Komisja postanowiła przyznać:

- I miejsce za prezentację potrawy wigilijnej rodziny Woźniaków z Pasieki u Piotra Woźniaka w Koninie, czyli „Grzybowej na kwaśnicy” za oryginalny smak potrawy, estetykę oraz pracochłonność niezbędną do przygotowania prezentowanej zupy;

- II miejsce dla rodziny Rysiów za wybitnie tradycyjny charakter potrawy zagórzańskiej, przejawiający się w przygotowaniu prezentacji oraz kultywowanie tradycji w każdym aspekcie, także stroju;

- III miejsce dla małżeństwa Biłków z Jasionowa doceniając wkład młodych ludzi w kultywowanie tradycji rodzinnych oraz oryginalność potrawy, a także umiejętność opowieści o tym daniu.

Ponadto Komisja przyznała dwa równorzędne wyróżnienia: dla KGW Łętowe oraz Sióstr od Juhasia.

Komisja zwróciła uwagę na ogólne zaangażowanie w działalność na rzecz zachowania tradycji i kultury zagórzańskiej, wykorzystanie naturalnych składników, korzystanie z przepisów odziedziczonych po przodkach, a także poprawę smaku, względem lat poprzednich.

Komisja rekomenduje przygotowanie książki kucharskiej  - wydawnictwa z przepisami”.

Nagrody dla uczestników konkursu ufundowały zagórzańskie samorządy: Miasto Mszana Dolna, Gmina Mszana Dolna i Gmina Niedźwiedź oraz organizatorzy konkursu – Stowarzyszenie Pod Cyrlom. Okolicznościowe pamiątkowe dyplomy i wyróżnienia wykonali wspólnie: Rodzina Kościelniaków, Drewniane cuda z Kasinki i Zespół Szkół Techniczno – Informatycznych w Mszanie Dolnej.

Konferansjerkę podczas konkursu prowadziły Dorota Kościelniak i Klaudia Gawronek, a zmagania konkursowe na zdjęciach utrwalił Łukasz Baran.

Konkurs zorganizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

 

Magda Polańska